Grzyby

Poradnik grzybiarza

Smardz stożkowaty (Marchella conica).

Znany także pod nazwami: smorz, smardz, zmarszcz, smarcel, smorcel, smardz spiczasty lub kręgiełkowaty.

Występuje w lasach liściastych lub mieszanych, czasem w starych parkach, na polankach, brzegach lasu lub w miejscach prześwietlonych.

Owocuje wcześnie na wiosnę, w okresie od końca kwietnia do końca maja, czasem trochę później lub pojedynczo w jesieni.

Owocniki mają kształt pomarszczonej, spiczastej główki, osadzonej na krótkim trzonie. Główka ma barwę brązową w różnych odcieniach, trzon - białą. Owocnik jest wewnątrz pusty o cienkim, łamliwym, chrząstkowatym miąższu.

Ze względu na smak i wartość odżywczą jest bardzo wysoko ceniony, należy więc do najbardziej poszukiwanych grzybów. Nadaje się również do suszenia, marynowania i produkcji konserw.

0 △|▽

    Dodaj komentarz