Grzyby

Poradnik grzybiarza

Smardz jadalny (Marchella esculenta)

Inne nazwy regionalne: smorz, smardz, zmarszcz, smardz zwyczajny.

Występuje na brzegach i prześwietleniach leśnych, a także w starych parkach, zwykle na bogatej w wapno i próchnicę glebie, pod drzewami liściastymi, po silnych i ciepłych deszczach. Owocuje na wiosnę, przeważnie w maju.

Owocniki maj postać kulistej, jajowatej lub trochę niekształtnej główki, barwy brązowej, pokrytej fałdkami i wgłębieniami, umocowanej na białawym, cylindrycznym, dość wysokim trzonie. Wysokość wraz z trzonem około 8-15 cm, średnica główki około 5-10 cm, czasem wymiary mogą być większe. Wnętrze owocnika puste.

Miąższ kruchy i łamliwy.

Zapach i smak bardzo przyjemne.

Jest to jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych gatunków grzybów, nadających się również do suszenia.

0 △|▽

    Komentarze (1)

    1. Leśna Jagoda

      Super smaczne grzybki. Niestety nie mam okazji ich jeść za często, a ostatni raz to było kilka lat temu, ale do dzisiaj pamiętam ten wspaniały smak. Polecam każdemu gdy nadarzy sie okazja skosztowania, bo następna taka może się szybko nie powtórzyć :D

    Dodaj komentarz