Grzyby

Poradnik grzybiarza

Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus).

Określany także jako: grzyb zajęczy, borowik zajęczy, zajęcze wargi, zajączek, mchowik zielony, podgrzybek.

Gatunek występujący w lasach iglastych lub liściastych, wszędzie dość pospolicie, jakkolwiek przeważnie pojedynczo lub tylko po parę sztuk w pobliżu. Owocuje w okresie od lipca do października włącznie. W Polsce wszędzie pospolity.

Owocniki średniej wielkości. Mają postać poduszkowatego, miękkiego, półkolistego kapelusza, umocowanego na dość cienkim, średniej wysokości trzonku.

Kapelusz o średnicy 3-10 cm, oliwkowy lub zgniłobrązowy, zamszowaty. Dolna powierzchnia cytrynowożółta z wiekiem zielonkawa, przy zgnieceniu nie błękitnieje.

Trzon walcowaty, prosty lub nieco zgięty, dość cienki, o wymiarach około 1-2 cm × 5-10 cm, źółtoochrowy, czasem w środku czerwonawy.

Miąższ żółtawobiały. W miejscach uszkodzonych na górnej powierzchni występują żółtawe lub lekko czerwonawe plamy.

Zapach przyjemny, smak łagodny.

0 △|▽

    Dodaj komentarz