Grzyby

Poradnik grzybiarza

Podgrzybek brunatny (Xerocomus badius).

Inne nazwy: grzyb płowy, borowik brunatny, grzyb kasztanowaty, zimowy, francuski, czarnulka.

Występuje w lasach iglastych lub liściastych (przeważnie w starszych drzewostanach), na polankach lub w pobliżu ścieżek i dróg. W Polsce dość pospolity, jakkolwiek rzadko występuje w większych ilościach. Owocuje od końca czerwca do połowy października.

Owocniki dość duże, bardzo podobne do owocników borowika i wskutek tego często zbierane jako borowiki.

Górna powierzchnia kapelusza ma barwę ciemnobrązową, dolna jest pokryta dość grubą warstwą rurek - w młodych owocnikach barwy bladożółtej, w starszych zaś żółtozielonej.

Trzon średniej wielkości, dość gruby, barwy jasnobrązowej.

Grzyb płowy różni się od borowika przede wszystkim ciemniejszą barwą górnej powierzchni kapelusza oraz tym, że w miejscach uszkodzonych, najsilniej na warstwie rurek, występują bardzo szybko ciemne, zielononiebieskie plamy.

Jest to grzyb bardzo smaczny i chętnie zbierany, nadający się również do suszenia.

0 △|▽

    Dodaj komentarz