Grzyby

Poradnik grzybiarza

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius).

Popularne nazwy pieprznika to: kurka, kurek, kurza nóżka, kurza stopka, kurzajka, lisica, liszka, lepieszka, lepiecja, łasiczka, pieprzyk, stągiewka.

Występuje najczęściej w lasach sosnowych, gdyż współżyje przeważnie z sosna. Występuje zwykle gromadnie w ciągu całego lata - od połowy czerwca do końca października.

Owocniki żółte, średniej wielkości, starsze egzemplarze są lejkowate z postrzępionymi brzegami; na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się fałdki zbiegające w dół trzonu.

Trzon zwykle lekko wygięty i ku dołowi zwężający się.

Jest to w Polsce drugi pod względem znaczenia gospodarczego gatunek grzyba jadalnego; przyrządza się z niego różne potrawy; poza tym chętnie bywa solony i konserwowany. Do suszenia mniej się nadaje.

Rośnie obficie, zupełnie nie ulega zaczerwieniu i bardzo łatwo znosi nawet daleki transport.

0 △|▽

    Dodaj komentarz