Grzyby

Poradnik grzybiarza

Opieńka miodowa (Armillariella mellea).

Znana także pod nazwami: bedłka opieńka, opieńka brzozowa, opieniek, łopieńka, podpieniek, podpieńka, pierścianka.

Występuje w każdym drzewostanie iglastym, liściastym czy też mieszanym. Jest groźnym pasożytem większości drzew, zwłaszcza świerka, sosny, brzozy i grabu. Po śmierci drzewa rozwija się dalej jako roztocz i owocuje najczęściej dokoła ściętych pniaków. Owocuje zwykle w jesieni, od połowy września do połowy listopada. Gatunek w Polsce nadzwyczaj pospolity.

Owocniki żółtawobrązowe mają okrągły kapelusz osadzony na wysmukłym trzonie, posiadającym jasny pierścień. Występuje zawsze gromadnie, czasem po kilkadziesiąt sztuk razem. Wyrastają z ciemnobrązowych sznurów grzybni, która rozwija się pod korą drzew.

Ma dużą wartość smakową i odżywczą, nadaje się do duszenia i marynowania.

Zalicza się ją jednak do gatunków drugorzędnych, ponieważ jest za mało znana i bardzo często traktowana jako grzyb niejadalny. Poza tym dobre są tylko młode owocniki, starsze są niesmaczne i zwykle zaczerwiałe.

Trzony są twarde i łykowate i należy je odrzucać.

0 △|▽

    Dodaj komentarz