Grzyby

Poradnik grzybiarza

Gąska żółta (Tricholoma equestre).

Inne nazwy: gąska zielona, zielonka, zieleniatka, prośnianka, rycerzyk szlachetny.

Występuje zwykle na gruntach piaszczystych w borach sosnowych pod sosną pospolitą, z którą współżyje. Owocuje w dużych ilościach mniej więcej od początku sierpnia do końca października. Gatunek bardzo pospolity.

Owocniki średniej wielkości, żółtawozielone mają dość nieregularny szeroki kapelusz osadzony na wygiętym, niskim trzonku, dlatego też są zwykle mocno zanieczyszczone piaskiem lub ziemią. Na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się blaszki nieco zwisające przy trzonie.

Jest to dość ważny gatunek użytkowy, gdyż zbierany jest w dużych ilościach, zwłaszcza w jesieni, gdy inne grzyby już nie owocują; poza tym dość łatwo znosi transport, dlatego też często spotykany jest w sprzedaży. Nadaje się również do przerobu, zwłaszcza do marynowania i pasteryzacji. Przed gotowaniem owocniki należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, aby usunąć piasek i wszelkie zanieczyszczenia (przed płukaniem dobrze jest na kilka godzin posypać je obficie solą).

0 △|▽

    Dodaj komentarz