Grzyby

Poradnik grzybiarza

Borowik szlachetny (Boletus edulis).

Zwany regionalnie jako: grzyb prawdziwy, prawy, prawak, prawik, prawdzik, prawdziwek, prawdziwik, grzyb sprawiedliwy, borowy, dębowy, biały, grabak.

Rośnie przeważnie pod sosną, brzozą, grabem i dębem. z którymi współżyje. Owocuje od maja do października, przy tym rozróżniamy pierwsze wiosenne owocowanie, zwykle mało obfite (maj, czerwiec) i drugie - jesienne dużo obfitsze (sierpień, wrzesień).

Odróżniamy również kilka odmian tego gatunku, zależnie od miejsca występowania pod różnymi drzewami.

Owocniki duże, z szerokim, mięsistym kapeluszem na grubym i dużym trzonie. Pod spodem kapelusza znajduje się warstwa rurek, z których wysiewają się zarodniki.

Barwa górnej powierzchni kapelusza brązowa w różnych odcieniach, dolnej – biała lub żółtawozielona, trzonu - biała.

Borowiki to gatunek w Polsce najcenniejszy i dlatego dość wytępiony, zwłaszcza w pobliżu większych osiedli i miast. Borowik jest podstawowym surowcem w produkcji suszu grzybowego, a poza tym nadaje się również do wszystkich innych rodzajów przerobu.

Najchętniej jest używany do przyrządzania wszelkich potraw grzybowych jako jeden z najsmaczniejszych grzybów.

0 △|▽

    Dodaj komentarz